Siguranța, pe primul plan!

Avionul ultraușor VL-3 este dezvoltat, certificat și testat în colaborare cu Institutul Aerospațial Ceh.

Înglobează cele mai noi și avangardiste tehnici de construcție, iar dovada o constituie rezistența ansamblului. Astfel, pentru a zbura cu el la capacitate maximă, piloții s-ar afla în dificultate chiar și îmbrăcați cu un costum de suprasarcină: VL-3 suportă de la +15G la -8G.

Fiecare componentă a aeronavei este realizată doar cu rășini sau elemente certificate pentru aviație. VL-3 are certificări în Republica Cehă, Germania, SUA, Belgia, Franța, Norvegia, Portugalia, Polonia, Țările Baltice, Africa de Sud, Canada, Italia, Danemarca, Slovacia, Turcia și România. La această listă se pregătește certificarea pentru Australia și Noua Zeelandă și Spania.

Structura și aerodinamica acestui avion ultraușor îi permit să zboare cu viteze de până la 460 de km/h. Piloții fabricii l-au testat la aceste viteze însă, pentru siguranța ta, avionul ultraușor VL-3 este limitat la o viteză de 340 km/h vi aceasta fiind viteza maximă la care parașuta balistică se poate deschide.

Pe lângă viteza maximă de top, în rândul aeronavelor din această clasă, VL-3 este capabil să zboare cu 250 de km/h, atunci când vântul bate în rafale. Pe cât posibil, acesta nu se lasă influențat de condițiile meteo și nu permite îngreunarea atingerii performanțelor pe care le are.

Pentru sporirea gradului de siguranță, VL-3 poate fi echipat cu dispozitive TCAS (Traffic Alert and Collision Avoidance) sau ELT (Emergency Locator Transmitter).

GPS-ul cu pilot automat de la Garmin cu care vin echipate aeronavele VL-3 te poate ajuta să menții automat înălțimea de siguranță. Totodată, funcția AOA (Angle of Attack Indicator) te avertizează atunci când te apropii de depășirea unghiului critic și de intrarea în stall.

SISTEMUL DE SALVARE

Parasuta Balistica

Aeronavele VL-3 sunt echipate cu parașute special proiectate pentru a aduce la sol, în siguranță, avionul și pasagerii. Aceasta este însă doar o măsură de back-up, la care șansele să ajungi sunt aproaproape inexistente.

In cazul declansarii, intreaga aeronava ramane suspendata in patru puncte, iar dumneavoastra veti ajunge la sol, in siguranta, asemeni unui parasutist al carui pasager este propriul avion!